6 cze 2016

MAŚLANKOWE

Sezon na młode ziemniaczki w pełni, dlatego też przez ostatnie kilkanaście dni nasze obiady były bardzo monotematyczne, ale też bardzo smaczne.  Codziennie to samo: młode ziemniaczki z masełkiem, koperkiem i smażone jajko - tak lubią moje dzieci. Albo z pałkami z kurczaka  i mizerią, czy ogóreczkami małosolnymi. Albo z sałatą ze śmietaną, albo bez sałaty :)
A na kolację...
A na kolację odsmażane na masełku klarowanym, pokrojone w grube plastry i podane z zsiadłym mlekiem do popicia.
Mogłabym jeść tak na okrągło.


Jak widać nic nowego ostatnimi czasy nie ugotowałam.
Ale za to upiekłam.




Upiekłam wczoraj bardzo smaczne ciasto na maślance. Ciasto z owocami, bo latem mam ochotę na takie z dużą ilością świeżych owoców. Tym razem padło na truskawki i borówki, ale ostatnim razem, kiedy nie było jeszcze sezonowych owoców, upiekłam je z brzoskwiniami z puszki i borówkami i też było bardzo smaczne.
Ciasto z brzoskwiniami miało nieco ciemniejszy kolor, bo okazało się, że nie mamy w domu białego cukru, więc zastąpiłam go trzcinowym.




Ten maślankowy placek jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na pierwszy dziewiczy wypiek, dla wszystkich tych, który myślą, że piec nie potrafią i nigdy potrafić nie będą.
Wystarczy do jednej miski wsypać i wymieszać łyżką wszystkie suche składniki ciasta, a do drugiej miski wlać wszystkie mokre składniki, i również wymieszać łyżką.  Nie musi być jakoś szczególnie  dokładnie.  Następnie połączyć ze sobą składniki suche i mokre i energicznie przemieszać. I koniec.
Przełożyć na blachę, ułożyć owoce, posypać kruszonką.
Prawda, że do zrobienia?

Pieczemy ok. 45min  w 180'C w takiej typowo sernikowej blaszce (patrz: prostokątnej nie większej niż 40x25cm)
Nie na najniższym poziomie, ale też nie na środkowym, Pomiędzy nimi :)



składniki suche:
1 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy, a najlepiej cukier z wanilią albo ekstrakt waniliowy ( 2-3 łyżeczki )
100g startej na grubych oczkach tarki, białej czekolady

składniki mokre:
3 jajka
1 szkl. maślanki
0,5 szkl. oleju

kruszonka:
3 czubate łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki mąki
3 czubate łyżki miękkiego masła
wszystkie składniki kruszonki łączymy lekko mieszając je ręką




Próbujcie, i nie zrażajcie się pierwszymi niepowodzeniami.
Zapach świeżo upieczonego ciasta poprawia nastrój wszystkim domownikom.
I nawet moja nigdy nie ogarnięta kuchnia, ze stosem naczyń wylewających się ze zlewu, wygląda jakby ładniej i czyściej kiedy przez szybkę piekarnika widać rumieniące się ciasto.

Smacznego!